Засоби номінації суб’єкта вибору професії в німецькій мові - Цісар, Андрій Миколайович; Tsisar, A. М. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
На основі наявних у сучасній лінгвістичній науці вчень про концепти, їх будову, властивості та мовне втілення автор, проаналізувавши лексикографічні, корпусні та спеціалізовані тематичні літературні джерела, виявляє засоби номінації суб’єкта, який перебуває в ситуації вибору професії. Автор також систематизує виявлені мовні дані, звертаючи увагу на територіальні й архаїчні дублети, стилістичне забарвлення номінаторів суб’єкта вибору професії, робить висновки про їх гендерне маркування та окреслює перспективи подальших досліджень у цьому напрямі. Робота виконана в межах аналізу складного концепту BERUFSWAHL (ВИБІР ПРОФЕСІЇ) у сучасній німецькомовній картині світу. Based on existing in contemporary linguistic science doctrines of concepts, their structure, properties and language implementation and analyzed the lexicographic, corpus and specialized thematic literature, the author finds nomination means of subject who is in a situation of profession choice. The author also classifies the detected linguistic data, focusing on the regional and archaic doublets, stylistic coloring of profession choice subject nominations, makes conclusions about their gender marking and outlines the prospects for further research in this direction. The article is performed within analysis of the complex concept BERUFSWAHL (PROFESSON CHOICE) in the contemporary German picture of the world.
Nomination Means of Profession Choice Subject in German
Keywords: концептуальна картина світу; conceptual picture of the world; мовна картина світу; linguistic picture of the world; концепт; concept