Фізико-хімічна взаємодія в системі Ag2S – Bi2S3 – SnS2 - Бодашко, Софія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
При вивчені фізико-хімічних рівноваг в квазіпотрійній системі Ag2S − Ві2S3 − SnS2 здійснено літературний огляд, що дає повне уявлення про властивості компонентів, спосіб їх утворення та фазові рівноваги в відповідних квазіподвійних системах. Ці дані слугують основою для подальшого експериментального дослідження фазових діаграм в межах квазіпотрійної системи Ag2S − Ві2S3 − SnS2. У процесі дослідження системи Ag2S − Ві2S3 − SnS2 було проведено синтез зразків із використанням особливо чистих простих речовин срібла, вісмуту, олова. сірки. Для аналізу отриманих сполук було застосовано два основних методи: рентгенофазовий аналіз (РФА) та диференційно-термічний аналіз (ДТА). РФА (ДРОН 4-13, CuKα-випромінювання) забезпечив ідентифікацію кристалічних фаз у зразках шляхом аналізу дифракційних картин. Використання дифрактометра ДРОН 4-13 із програмним забезпеченням FullProf дозволило уточнити параметри елементарних ґраток і встановити фазовий склад досліджуваних зразків. ДТА (Термодент-03) дозволив зафіксувати фазові перетворення, визначити температури їх початку та завершення. Побудовано ізотермічний переріз Ag2S − Ві2S3 − SnS2 при 500 К. Система за допомогою двофазних рівноваг триангулюється на шість підсистем: Ag2S −AgBiS2 – Ag8SnS6 (1), AgBiS2 – Ag2SnS3 – Ag8SnS6 (2), AgBiS2– Ag4Sn3S8 – Ag2SnS3 (3), AgBiS2 – SnS2 – Ag4Sn3S8 (4), AgBi3S5 – SnS2 – AgBiS2 (5), Ві2S3 − SnS2 – AgBi3S5 (6). Побудовано політермічні перерізи: Bi2S3 – SnS2, AgBiS2 – Ag8SnS6, AgBiS2 – Ag2SnS3. У всіх досліджуваних системах потікають евтектичні нонваріантні процеси з твердими розчинами на основі вихідних сполук.
Keywords: рентгенофазовий аналіз; диференційно-термічний аналіз; ізотермічний переріз; квазіподвійна система; квазіпотрійна система; евтектична взаємодія