Гендерні відмінності та схожість деяких показників функціонального стану висококваліфікованих спортсменів циклічних видів спорту - Михалюк, Євген; Mikhaliuk, Yevheniy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Питання статевого диморфізму в спорті в останні роки стають дуже актуальними. Інтерес до цієї проблеми пов’язаний із роботами, у яких автори знаходять зближення спортивних результатів у висококваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються в одному й тому ж виді спорту в міру зближення їхніх морфологічних і функціональних показників. Мета роботи – вивчити стан вегетативної нервової системи, центральної гемодинаміки та фізичної працездатності в спортсменів високого класу, представників циклічних видів спорту та здійснити порівняння за статтю інтегральних показників, що характеризують їхній функціональний стан. Результати роботи свідчать про те, що, за даними літератури, існують закономірності зближення деяких показників функціонального стану у висококваліфікованих спортсменів обох статей, які спеціалізуються в одному й тому самому виді спорту. Важливим висновком є висновок про те, що багаторічний тренувальний процес однаково впливає на організм чоловіків і жінок, що виражається в зниженні, а інколи й відсутності достовірних відмінностей у спортсменів високого класу з боку величин варіабельності серцевого ритму, центральної гемодинаміки та фізичної працездатності. Questions of sex dimorphism in sport became topical during the last years. Interest to this problem is connected by problems where authors are finding approaching of sports results of highly qualified sportsmen who specialize in the same kind of sport as far as their approaching of morphological and functional indices. Aim of the work to study functional state of vegetative nervous system, central haemodynamics and physical workability of sportsmen of high class, representatives of cyclic kinds of sport and to compare semi-integral indeces that characterize their functional state. Results of work show that there are regulations of approaching of some indices of functional state of highly qualified sportsmen of both sexes who specialize in the same kind of sport. We came to a conclusion that many-years training process have the same influence on men and women’s organisms that reflects in decreasing and sometimes absence of differences among sportsmen f high class from the side of indices of variability of heart ratem central haemodynamics and physical workability.
Gender Differences and Similarities of Some Indices of Functional State of Highly Qualified Sportsmen of Cyclic Kinds of Sport
Keywords: спортсмени високого класу; чоловіки; жінки; відмінності й схожість показників функціонального стану; sportsmen of high class; men; women; differences and similarities of indices of functional state