Трудоактивне населення як базис соціального розвитку села - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О. (Львівський національний аграрний університет, 2007)
Проаналізовано фактори економічного характеру щодо взаємозв’язку та взаємовпливу економічної активності сільських жителів та соціального розвитку села. Надано комплексну оцінку сучасного стану та тенденцій формування кількісних та якісних параметрів подальшого розвитку економічно активного сільського населення в контексті соціально-економічного становища села. Проаналізовано демографічну ситуацію на селі у перспективі. Охарактеризовано людський капітал села з позиції освітнього рівня населення та повноти його застосування у реаліях сьогодення. В статті містяться легкозрозумілі для читача ілюстративні матеріали. Economic character factors concerning human’s social security and economic activity on the village are analyzed. The article provides wide material as to the present state and future trends of development quantitative and qualitative indicators of the economic active village inhabitants in aspect of social-economic situation on the village. Demographic regeneration problems and demographic situation, which are needed for understanding the main trends of development of social sphere on the village, are analyzed. The characteristics and up-to-date situation of humane capital of the village are also covered in detail. The article contains simple illustrations as an aid to the reader.
Keywords: соціальний розвиток села; економічна активність; робоча сила; трудовий потенціал; демовідтворення; міграція; людський капітал; social development of village; economic activity; labor; working potential; demographic regeneration; migration; humane capital