Сучасний стан ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дубовий гай» (Україна) - Іванців, Оксана Ярославівна; Іванців, Василь Володимирович (My University, 2023)
Проведено детальний аналіз сучасного стану ботанічної пам'ятки природи місцевого значення «Дубовий гай» та запропоновано шляхи оптимізації зелених насаджень у ній. Польові дослідження території «Дубового гаю» проводились протягом сезонів 2022–2023 років, а також використовувались матеріали, що були зібрані фрагментарно та опрацьовані у попередні роки. Сучасний стан ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дубовий гай» є задовільним. Основні екологічні проблеми пам’ятки: відсутність розвиненої інфраструктури; низька естетична цінність насаджень; наявність дерев із ознаками всихання, пошкодження стовбуру, що підлягають видаленню; інвазія адвентивних видів рослин. Занедбаність ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дубовий гай» та відсутність системи впорядкування її території провокує і збільшення антропогенного впливу, що проявляється у збільшенні кількості сміття та твердих побутових відходів на її території. Оцінка санітарного стану зелених насаджень парку показала, що він оцінюється як ослаблений (Іс = 1,76), ступінь пошкодження слабкий, зона пошкодження ІІІ. Виявлено незадовільний стан річки Жидувка та її берегів у південній частині пам’ятки природи. Все це призводить до сповільнення водообміну, розвитку застійних явищ та посилення процесів евтрофікації у водоймі. Не дивлячись на вище означені проблеми ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дубовий гай» має значні можливості щодо оптимізації зелених насаджень та покращення ландшафтної архітектури, як у східній частині, що складена переважно 60-70 літніми дубами, так і в західній, де представлені різноманітні деревні та чагарникові види.
Keywords: ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дубовий гай»; стан зелених насаджень; длянки дуба звичайного Quercus robur L; адвентивні види рослин; 58.006