Біблійний інтертекст у художньому творі (на матеріалі роману Рея Бредбері «451 за Фаренгейтом») - Вильотник, Емма Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню біблійного інтертексту в художньому творі на матеріалі роману Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом». У роботі розглядається, як біблійні мотиви, алюзії та символи впливають на побудову сюжету, образи персонажів та загальний ідейно-художній задум твору. Показано, що біблійний інтертекст у романі виконує важливу функцію, збагачуючи сенсове наповнення антиутопії та допомагаючи авторові передати морально-філософські питання, пов’язані з боротьбою особистості проти тоталітаризму та захистом духовних цінностей. У першому розділі досліджено теоретичні засади інтертекстуальності та особливості Біблії як культурного коду, що впливає на літературу загалом. Другий розділ присвячений аналізу конкретних біблійних алюзій у романі та їхньому впливу на головного героя, його еволюцію та відображення духовних пошуків. У третьому розділі розглянуто специфіку біблійного інтертексту в романі «451° за Фаренгейтом» у порівнянні з іншими творами Рея Бредбері та антиутопіями інших авторів, як-от Джорджа Орвелла та Олдоса Гакслі. Результати роботи засвідчують, що біблійний інтертекст надає роману глибокого символічного виміру, збагачує зміст та створює можливість багатогранної інтерпретації. У роботі подано рекомендації для подальших літературознавчих досліджень з інтертекстуальності в жанрі антиутопії.
Keywords: біблійний інтертекст; інтертекстуальність; антиутопія; Рей Бредбері; «451° за Фаренгейтом»; біблійні алюзії; символізм