Триптих В. Тиможинського «Світ, розглянутий по частинах» на вірші українських поетів ХVІІ століття в контексті дослідження проявів національної ментальності в музиці - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2004)
Дослідження національної ментальності – важлива складова самоусвідомлення нації, а відтак – і перспектив її духовного розвитку. В аспекті проявів національної ментальності досліджено триптих В.Тиможинського на слова українських поетів ХVІІ ст. “Світ, розглянутий по частинах”. Його національно-ментальні риси полягають у філософсько- психологічному відображенні світовідчуття, притаманного українцям, а саме – у характері зображення філософських категорій, представлених у творі.

The research of national mentality is an impotent component of the national consciousness and of the spiritual perspectives of it’s development. The V.Tymozhyns’kiy’s Triptych on the Ukrainian lyrics of the 17th century “The universe discerning in a parts” is analyzed in the national mentality aspect. It’s national mental features are consisted in a philosophical-psychological reflection of a perception of the universe, which is typical for Ukrainians and exactly in the national nature of philosophical conceptions in this music.
The V. Tymozhynskiy’s Triptych “The universe discerning in a parts” on the ukrainian lyrics of the 17th century in the context of a research of national mentality in a music.
Keywords: національна ментальність; музика; свідомість; філософський; характер; national mentality; music; consciousness; philosophical; nature