Фітотоксична і мутагенна дія фунгіциду Ридоміл-Голд на цибулю allium cepa - Лісовська, Тетяна Павлівна; Lisovska, Tetiana P. (Луцький національний технічний університет, 2015)
У роботі наведені результати дослідження впливу фунгіциду Ридоміл-Голд у трьох концентраціях на енергію проростання насіння, довжину первинних корінців та цитогенетичні показники кореневої меристеми цибулі сорту Денсіті. Досліджуваний пестицид Ридоміл‒Голд істотно знижував енергію проростання насіння цибулі у Варіанті 1 – 0,6%-ий розчин торгового препарату, також у цьому варіанті спостерігали затримку росту корінців. У кореневій меристемі цибулі, яку замочували у розчині фунгіциду високої концентрації (Варіант 1) встановлено зниження мітотичного індексу, також у всіх варіантах спостерігали модифікацію тривалості фаз мітозу порівняно із контролем. У варіанті 3 (найнижча концентрація розчину пестициду) істотно зростала частота хромосомних аберацій обмінного типу, а саме подвійних фрагментів та хромосомних мостів.

We present the results studies of the effect of fungicide Ridomil Gold in three concentrations on germination energy, length of primary roots and cytogenetic parameters root meristem of onion varieties Densiti. The test pesticide Ridomil Gold significantly reduces the vigor of seeds onion in the Variant 1 - 0.6% solution of the drug trade, in this embodiment, the growth inhibition roots. A reduction in the mitotic index in root meristem onion, which is soaked in a solution of high concentrations of the fungicide (Variant 1). The onion, which was soaked in a solution of a high concentration of a fungicide (variant 1) is a reduction in the mitotic index in root meristem. We observed a modification of the duration of the phases of mitosis compared to the control in all variants. In Variant 3 (the lowest concentration of a pesticide solution) significantly increased frequency of chromosomal aberrations exchange type, namely double bridges and chromosomal fragments
Phytotoxic and mutagenic effect of fungicide Ridomil-Gold
Keywords: фунгіцид Ридоміл-Голд; фітотоксичність; цитотоксичність; хромосомні аберації; кластогенний ефект