Характеристика продуктивності розумової діяльності школярів 8–10 років наприкінці навчального року - Лещак, Олександр; Leshchak, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті наведено результати дослідження продуктивності розумової діяльності школярів 8–10 років наприкінці навчального року. Для досягнення поставленої мети обстежено 150 школярів вказаного віку із визначенням у них показників продуктивності розумової працездатності, ефективності розумової роботи, ступеня впрацьованості, рівня психічної стійкості та показників, що характеризують продуктивність уваги. Установлено, що наприкінці навчального року в школярів 8–10 років спостерігається достовірне зниження, порівняно з еталонними показниками, стійкості уваги й розумової працездатності, показників уваги та самоконтролю, ефективності роботи, зосередженості, стійкості й концентрації уваги. Виявлені зміни відкривають перспективу пошуку методів і засобів фізичного виховання, застосування яких сприяло б покращенню продуктивності розумової діяльності впродовж навчального року в школярів 8–10 років. The paper presents the results of a study of performance of mental activity schoolchildren of 8–10 years at the end of the school year. To achieve this goal were surveyed 150 schoolchildren to determine whether they are performance indicators of mental health, mental work efficiency, degree of achievement, level of mental stability and indicators characterizing the performance of attention. It was established, that at the end of the school year, the school children of 8–10 years there has been significant in comparison with the benchmark decrease of stability of attention and mental capacity, attention and self-control performance, efficiency, concentration, stability and concentration. The detected changes hold the promise of search methods and means of physical education, the use of which would improve the performance of mental activity during the school year in school children 8–10 years.
Рerformance Characteristics of Mental Activity Schoolchildren of 8–10 Years at the end of School Year
Keywords: школярі; розумова діяльність; навчальний рік; ефективність; schoolchildren; mental activity; the academic year; the efficiency