Формування лідерського потенціалу дітей старшого дошкільного віку у ЗДО - Калінчик, Наталія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У процесі проведення дослідження виконано аналіз ефективності формування лідерського потенціалу дітей старшого дошкільного віку у ЗДО та запропоновано методичні рекомендації для вдосконалення процесу формування лідерського потенціалу дошкільників, опрацьовано ряд психолого-педагогічної наукової та методичної літератури, узагальнено суть понять: «лідер», «формування лідерських якостей», «спільна діяльність». Калінчик Н.І. були окреслені особливості й умови формування лідерського потенціалу, вплив лідера на групу та партнерства між лідером і групою дитячих відносин, визначеними способами і сферами впливу на цей процес. Сюди належать, насамперед, сім’я, освітнє середовище, взаємодія з однолітками, тобто ті осередки, де дитина проводить більшість свого часу. Саме тому так важливо формувати лідерські якості в дітей старшого дошкільного віку, які спираються на психологію розвитку, педагогічні моделі, які відповідають когнітивним, соціальним та емоційним етапам розвитку дітей. Розуміючи та підтримуючи унікальні характеристики цього етапу розвитку, викладачі і батьки можуть грати провідну роль у вихованні наступного покоління лідерів. Проведена магістранткою дослідно-експериментальна робота дала можливість зробити такі узагальнення: досліджуючи риси, поведінку та ситуативні фактори, які сприяють ефективному лідерству, психологи надають цінну інформацію про те, що робить людину лідером. Водночас педагогічні дослідження підкреслюють роль освіти у вихованні цих якостей з раннього віку, готуючи людей до лідерства в різних аспектах життя. Перетин цих сфер пропонує цілісний погляд на лідерство як на особистісний і соціальний процес, підкреслюючи важливість розвитку лідерських якостей. Виховання лідерських якостей у дітей старшого дошкільного віку спирається на психологію розвитку, педагогічні моделі та конкретні стратегії навчання. Результати дослідження можуть стати у нагоді здобувачам закладів вищої освіти, вихователям, методистам.
Keywords: лідерський потенціал; лідерські якості