Працездатність серцево-судинної системи студента протягом навчання у вищому навчальному закладі - Марчик, Валентина; Marchyk, Valentyna; Мінжоріна, Ірина; Minzhorina, Iryna; Переверзєва, Світлана; Pereverzeva, Svitlana (Східноєвропейський національний університеті імені Лесі Українки, 2015)
Випускник ВНЗ разом з отриманням кваліфікації мусить мати задовільний рівень фізичної підготовки, аби успішно конкурувати на ринку праці. У роботі вивчено показники, що характеризують економізацію (коефіцієнт економізації кровообігу), витривалість (формула Кваса) і регуляцію (індекс Кердо) серцево-судинної системи студентів протягом навчання у ВНЗ. Установлено збільшення зазначених показників у студентів із 1-го до 2-го і 3-го курсів і потім поступове або різке їх зменшення на останніх курсах. Тенденція на скорочення навчального часу з фізичного виховання та відсутність контролю досягнень буде негативно впливати на реалізацію генетичної програми морфологічного становлення студентської молоді й успішність навчальної діяльності. A university graduate together with qualification obtaining must have a satisfactory level of physical fitness in order to successfullycompete on the labor market. In this paper it was studied the indicators that characterize economization (coefficient of circulation economization), endurance (Kvass formula) and regulation (Kerdo index) of students’ cardiovascular system during their studying at a higher educational establishment. The increase of these indicators among students from the 1st to the 2nd and 3rd courses and then gradual or sudden decrease on the last courses have been stated. The tendency of reducing of physical education training time and lack of achievements control will adversely affect the implementation of the genetic program of morphological making up of students and success of their educational activity.
Working Capacity of the Cardiovascular System of a Student During Study Period in a Higher Educational Establishment
Keywords: працездатність; серцево-судинна система; студент; work capacity; cardiovascular system; student