Вплив дипроспану на розвиток епідурального фіброзу в спинному мозку щура - Фіщенко, Яків; Заводовский, Дмитро; Мотузюк, Олександр; Матвієнко, Тетяна; Ноздренко, Дмитро; Fishcnenko, Yakiv; Zavodovskyi, Dmytro; Motuziuk, Оleksandr; Matvienko, Tetiayna; Nozdrenko, Dmytro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Препаратами, спроможними зменшувати розвиток післяопераційного епідурального фіброзу, уважають препарати на основі бетаметазону. Досліджено вплив препарату дипроспану в дозі 1 мл/кг на індукований епідуральний фіброз спинного мозку щура. Бетаметазон – основна діюча речовина цього препарату. Показано зниження кількості фіброзних структур при застосуванні дипроспану. При цьому співвідношення сполучної тканини після ініціації фіброзу зменшилася на 27 %. Зменшення максимальної товщини фіброзу склало 43 %, порівняно з контрольними значеннями. Зафіксовано зменшення загальної площі фіброзного утворення – 41 %, порівняно з контролем. Бетаметазон як діюча речовина в складі препарату дипроспану проявив високу протифіброзну активність і завдяки власній протизапальній дії такий глюкокортикостероїд має, на нашу думку, перспективи для його терапевтичних упроваджень під час лікування епідурального фіброзу спинного мозку. As agent potent to reduce post operational epidural fibrosis betamethasone based drags proved to be useful. Investigation of the diprospan in dose 1 ml/kg impact on artificially induced epidural fibrosis of rat spinal cord was conducted. Betamethason is main active component of this drug. Reduce of the number of fibrosis structures after diprospan application was shown. Wherein fraction of connective tissue reduced on 27 %. Decline of maximum thickness reached 43 % relative to control. Area reduction of fibrosis was observed. It was lesser up to 41 % relative to control. Betamethasone as active component through its anti-inflammatory effect as a glucocorticosteroid has high potential for therapy of epidural spinal cord fibrosis. Also betamethason included in diprospan drag formula has high glucocorticosteroid effect but mineralcorti- coidal effect is relatively insignificant. Through antiinflamatory action and ability greatly reduce epidural scar adhesion this drug mixture can by useful in medical practice related to spinal cord fibrosis.
Diprospan Impact on Development of Epidural Fibrosis in Rat Spinal Cord
Keywords: фіброз; дипроспан; сполучна тканина; diprospan; fibrosis; connective tissue