Блаженніший Любомир Гузар і «Пласт»: деякі сторінки біографії - Коляда, Ігор; Бацвін, Богдан; Kolada, Igor; Batsvin, Bogdan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті вконтексті історії розвитку молодіжно-спортивної організації українського «Пласту» висвітлено деякі сторінки біографії Блаженнішого Любомира в період його еміграції в Австріюта США, зокрема активну участь у діяльності пластового загону «Червона Калина»; розкрито діяльність очільників УГКЦ у розбудові й організації діяльності «Пласту» в незалежній Україні. Проаналізовано погляди Блаженнішого Любомира на роль скаутської молодіжно-спортивної організації у формуванні особистості молодих українців в еміграції, збереженні ними національної самоідентифікації. In the article by I. Kolada, B. Batsvin «His Beatitude Lubomyr Husar and Plast: some pages of biography» in the context of the development history of sport-youth organization of Ukrainian Plast the life of His Beatitude Lubomyr during his emigration in Austria and the United States is discovered, in particular active participation in the activities of formation team «Chervona Kalyna»; active actions of the leaders of the UGCC in the development and organization of Plast’s activities in independent Ukraine are revealed. The authors analyze the views of His Beatitude Lubomyr on the role of scout youth-sports organization in formation of the young Ukrainians` personalities in emigration, preserving their national self-identity.
His Beatitude Lubomyr Husar and Plast: Some Pages of Biography
Keywords: УГКЦ; скаути; «Пласт»; курінь; загін «Червона калина»; пластун; національна само-ідентифікація; UGCC; Scouts; Plast; Kuren; team «Chervona Kalyna»; Plastun; national self-identity