Удосконалення еколого-пізнавальної стежки у насадженнях Воротнівського лісництва - Доля, Олександр Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Ліси та зеленні насадження мають неоціненно велике значення для життя людей та всього живого на планеті. Швидкі темпи урбанізації, багатоцільове використання природних ресурсів, збільшення кількості особистих транспортних засобів викликають розширення лісової рекреації. Лісопарки, зелені зони в містах, заповідники та природні пам'ятки, що мають рекреаційне значення піддаються значному антропогенному навантаженню. Вони виконують важливі санітарно гігієнічні, естетичні, психологічні та інші екологічні функції. Основною метою управління в рекреаційних лісах є створення та збереження лісових ландшафтів з високими естетичними та гігієнічними характеристиками. Тому ефективна організація рекреаційних лісових територій є одним з важливих соціальних заходів. В першому розділі наводяться загальні відомості про рекреаційне використання лісів, організація екологічних стежок та їх роль в рекреації. В другому розділі наведена коротка характеристика об’єкту дослідження та наведені загальноприйняті методи дослідження стану різних компонентів лісових екосистем. В третьому розділі наводиться ландшафтно-рекреаційна оцінка насаджень обраних для дослідження та пропонується маршрут розробленої екологічної стежки на території лісництва. Четвертий розділ показує економічну оцінку лісових ділянок та обрахунку екосистемних послуг, які вони надають. П՚ятий розділ присвячено охороні та основним правилам які важливі для правильного поводження на території природоохоронних обєктів. Робота виконана на 58 сторінках друкованого тексту, містить 22 таблиці та 10 рисунків. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаних джерел (36 джерел) і додатком.
Keywords: рекреація; ландшафт; екологічна стежка; деревні породи