Історико-культурний потенціал музейної мережі у розвитку туристично-рекреаційного комплексу Волинської області - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Антипюк, Олена Володимирівна; Качаровський, Роман Євгенович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Детально проаналізовано типологію, історико-культурний потенціал музейних установ м. Луцька і Волинської області та можливості його використання для реалізації освітніх і наукових програм, розвитку культурно-пізнавального туризму. Картографічно відображено просторове поширення в регіоні музейних закладів різного профілю, подано стислу характеристику найвідоміших із них, що є своєрідними візитівками волинською краю: історико-культурних заповідників «Старий Луцьк», «Стародавній Володимир», єдиної в Україні установи, що репрезентує самобутню регіональну школу волинського іконопису – музею Волинської ікони, де експонується святиня з тисячолітньою історією – Холмська Чудотворна ікона Богородиці, військового музею у Західній Україні – Волинського регіонального музею Українського війська та Військової техніки, меморіальних музеїв талановитої письменниці Лесі Українки, громадського та політичного діяча В’ячеслава Липинського, композитора, диригента та піаніста Ігоря Стравінського, відомого математика Михайла Кравчука та багатьох інших, Визначено рівень впровадження сучасних інформаційних технологій у діяльність музейних установ області для забезпечення доступності до музейних фондів, реалізації їх соціокультурного потенціалу, розширення спектру музейних послуг, налагодження взаємовигідного партнерства з туристичними фірмами. Обґрунтовано необхідність подальших досліджень музейних установ як важливих складників збереження і популяризації історико-культурної спадщини, задоволення пізнавально-рекреаційних запитів мешканців краю і приїжджих туристів та формування рекреаційно-туристичної привабливості регіону. Науково обґрунтовано доцільність активного залучення музейних закладів Волинської області в туристичні маршрути обласного, регіонального і національного значення з метою промоції наявних музейних цінностей, покращення фінансового становища самих музеїв та територіальних громад, у межах яких вони функціонують. Доведено, що для ефективного функціонування музейні заклади області і обласного центру потребують збереження, відповідного фінансування, оновлення існуючих і створення нових експозицій, використання нових форм подачі експонатів, технічних інновацій, впровадження принципів сучасного маркетингу та організації взаємовигідної співпраці з туристичними організаціями для налагодження активної комунікації з потенційною аудиторією.
Keywords: Волинська область; музейна експозиція; історико-культурні ресурси; туристично-рекреаційний потенціал; культурно-пізнавальний туризм; музей; музейний фонд; 911.3:338.48-6:7/8]:373:069(477.82)