Превентивне виховання дітей дошкільного віку – педагогічна проблема сучасності - Мельникова, Ольга (My University, 2017)
У статті розкривається сутність дефініцій «превентивний», «превентивне виховання», «превентивне виховання дітей дошкільного віку». Розкрито особливості превентивного виховання дітей дошкільного віку як педагогічної проблеми сучасності. Доведено, що використання терміну «превентивне виховання» у педагогіці обумовлюється найперше об’єктивними потребами сучасної науки та практики та забезпечується на законодавчому рівні. У сучасній вітчизняній та зарубіжній науковій літературі превентивне виховання інтерпретується як педагогічна діяльність, яка є самостійним спеціалізованим видом загального педагогічного процесу, має свою мету, принципи, зміст, форми і методи. Здійснений аналіз дефініцій «превенція», «превентивне виховання», а також обґрунтування важливості превентивних дій стосовно дітей дошкільного віку, дав можливість уточнити сутність поняття «превентивне виховання старших дошкільників». Встановлено, що бідність значної частини населення, наростання асоціальної поведінки в дитячому та молодіжному середовищі створюють об'єктивні передумови для дегуманізації підростаючого покоління, підміни гуманних цінностей ілюзорними, проявів агресії, аморальної поведінки, нехтування власним здоров’ям, зниження ролі інституту батьківства, що призводять до негативних проявів у поведінці дітей дошкільного віку. З’ясовано, що ідеї превентивності, висловлені науковцями наразі є пріоритетними у системі освіти, особливо на початковій ланці – в закладі дошкільної освіти. Адже необхідність здійснення такої профілактичної роботи з дітьми дошкільного віку є дієвим засобом протидії виникненню та прогресуванню негативних явищ у дитячому середовищі. The article reveals the essence of the definitions "preventive", "preventive education", "preventive education of preschool age children ". The features of preventive education of preschool age children as a pedagogical problem of the present are revealed. It is proved that the use of the term "preventive education" in pedagogy is determined primarily by the objective needs of modern science and practice and is provided at the legislative level. In modern domestic and foreign scientific literature, preventive education is interpreted as a pedagogical activity, which is an independent specialized type of general pedagogical process, has its purpose, principles, content, forms and methods. The analysis of the definitions "prevention", "preventive education", justification of the importance of preventive actions in relation to preschool children, made it possible to clarify the essence of the concept of "preventive upbringing of senior preschool children". It has been established that the poverty of a large part of the population, the growth of antisocial behavior in the children's and youth environment creates objective preconditions for dehumanization of the younger generation, the substitution of human values by illusions, manifestations of aggression, immoral behavior, neglect of one's own health, reducing the role of the institute of paternity, leading to negative manifestations in the behavior of preschool age children. It has been found out that the ideas of preventive measures put forward by scientists are now in priority in the system of education, especially at the initial level - in the institution of preschool education. After all, the need for such preventive work with preschool children is an effective means of counteracting the emergence and progression of negative phenomena in the children's environment.
Keywords: превенція; превентивний; превентивне виховання; діти дошкільного віку