Лінгвокогнітивні механізми вираження проблем національної освіти у сучасному французькому сламі - Андрієвська, Вікторія Валеріївна; Andriievska, Viktoriia V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено лінгвокогнітивному дослідження сучасного французького сламу з урахуванням принципів семантико-когнітивного підходу до аналізу художнього тексту. Матеріал лінгвістичної розвідки представлено композицією « Éducation nationale » виконавця Grand Corps Malade, який є яскравим представником сламу у Франції. Характерними рисами цього музичного напряму є його ангажованість та розкриття гострих суспільно-політичних проблем в яскравих авторських метафорах. Метою розвідки є виявлення лінгвокогнітивних механізмів, зокрема ключових когнітивних метафор, навколо яких розгортається основний зміст пісенного тексту. Так, визначальною у матеріалі дослідження є метафора СИСТЕМА ОСВІТИ ЯК ГРА В ШАХИ, яка різко розмежовує чиновників і простих освітян, називаючи їх шаховими фігурами: державні службовці вищого рангу – це королі, нижчих ланок – тури, а вчителі – пішаки. Про занепад національної системи освіти та падіння рівня успішності серед школярів свідчить метафорична рівність УСПІШНІСТЬ Є ТАЄМНИЦЯ, а майбутнє школяра провінційного регіону передано через когнітивну структуру МАЙБУТНЄ Є БЕЗВИХІДЬ. Концептуального наповнення у тексті композиції додають граматичні заперечні конструкції, що несуть значення відсутності та браку чогось. The article deals with the linguistic and cognitive research of the French modern slam according to the semantic and cognitive maxims in analyzing the fiction text. The material for the linguistic research is represented by the composition “Éducation nationale” interpreted by Grand Corps Malade who is one of the most famous representatives of slam in France. The most characterizing features of this music genre are its engagement and rendering the most critical social and politic problems by means of the brilliant author’s metaphors. The aim of our investigation is to find out the linguistic and cognitive mechanisms namely the key cognitive metaphors around which the main sense of the song text is developing. Due to the results of the research, the mainstream metaphor in the text is SYSTEM OF EDUCATION AS GAME IN CHESS which delimits the bureaucrats of the simple employees of the Education calling them by the names of the chess pieces: the bureaucrats are kings and rooks, the teachers are pawns.
Linguistic and Cognitive Means of Expression of the National System Education Problems in the French Modern Slam
Keywords: лінгвокогнітивний підхід; когнітивна метафора; авторська картина світу; сучасний французький слам; національна освіта; linguistic and cognitive approach; cognitive metaphor; author’s picture of the world; French modern slam; national education