Пізнавальний потенціал біографічного методу - Лісовська-Мускеєва, Наталія Ігорівна; Лисовская-Мускеева, Наталья Игоревна; Lisovska-Muskeieva, Nataliia I.; Сидоров, Микола Станіславович; Сидоров, Николай Станиславович; Sydorov, Mykola S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Це дослідження спрямоване на можливість удосконалення інструментарію при застосуванні біографічного методу через розробку системи показників, яку можна було б застосовувати для будь-яких біографій, незалежно від мети їх написання; це не лише спрощує процедуру аналізу окремих текстів, а й уможливлює здійснення їх порівняльного аналізу, а також зменшує вплив дослідника на результат. Такий підхід розширює пізнавальний потенціал методу можливістю інтерпретувати як одиничні випадки, так і отримувати повну картину соціуму в рамках тих чи інших подій. The article is devoted to the features, advantages and disadvantages of the biographical method and areas of applicability. Particular attention is paid to ways to improve the tools by developing a system of indicators that could be used for any biographies, regardless of the purpose of their writing. The introduction of elements of quantitative research not only simplifies the analysis of individual texts, but also makes it possible to conduct a comparative analysis of them, and also minimizes the impact of the researcher on the results, with the possibility of a qualitative understanding of the text biographies maintained. This approach extends the cognitive potential of the biographical method as the ability to interpret individual cases, and get a complete picture of the society in the framework of various events.
Cognitive Potential of the Biographical Method
Keywords: біографія; біографічний метод; історія життя; життєва історія; наратив; biography; biographical method; life story; life history; narrative