Методика експертної грошової оцінки земельних ділянок для розташування та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій - Крук, Руслан Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексний, системний аналіз проблематики визначення ринкової вартості земельних активів спеціалізованого призначення. Об’єктом поглибленого вивчення виступає земельна ділянка, що призначена для обслуговування будівель та споруд будівельних організацій. Дослідження базується на інтеграції теоретичних постулатів економіки нерухомості з практичними реаліями функціонування земельного ринку України в умовах воєнного стану та повоєнної адаптації. Доведено, що земля в сучасній економічній системі України є поліструктурним об’єктом, вартість якого формується під впливом складної взаємодії фізичних, правових та економічних факторів. В умовах воєнного стану ключовим ціноутворюючим чинником стає «географія безпеки» та логістична інтеграція з європейськими ринками. Особливу увагу приділено обґрунтуванню відмови від дохідного та витратного підходів на користь порівняльного, що аргументується специфікою об’єкта (незабудована ділянка з мобільним обладнанням) та високою активністю вторинного ринку в регіоні розташування. У роботі детально проаналізовано вплив локальних факторів на формування доданої вартості активу. Результатом дослідження стала верифікована ринкова вартість об’єкта, що підтверджено розрахунками з використанням корелюючих коефіцієнтів на торгування, площу та цільове призначення. Робота містить рекомендації щодо використання отриманих результатів для цілей застави та управлінського обліку, демонструючи прикладну цінність виконаної роботи для господарської діяльності власників.
Keywords: грошова оцінка; земельна ділянка; ринок нерухомості; ринкова вартість землі; експертна грошова оцінка землі; метод попарного зіставлення продажів; локальні фактори