Формування в учнів основної школи умінь математичного моделювання у процесі навчання алгебри - Ємчик, Іванна Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі проаналізовано прикладний зміст та функціональне застосування математики й алгебри у шкільному курсі; досліджено методичні підходи до реалізації прикладної спрямованості у викладанні алгебри; розкрито поняття математичного моделювання, його роль у формуванні прикладної спрямованості навчання алгебри; обґрунтовано важливість навчальних проєктів і практичної діяльності для формування навичок математичного моделювання; визначино особливості формування вмінь учнів основної школи розв’язувати прикладні задачі в процесі вивчення алгебри, зокрема цілих і раціональних виразів, рівнянь, функцій та оберненої пропорційності. Практичне застосування полягає у розробці системи навчальних задач прикладного характеру, спрямованих на формування в учнів умінь математичного моделювання. Використання запропонованих завдань сприяє підвищенню прикладної спрямованості навчання алгебри, формуванню стійких міжпредметних зв’язків, а також розвитку у школярів навичок застосування математичних методів для вирішення практичних завдань. Результати дослідження можуть бути використані вчителями математики основної школи для підвищення ефективності навчального процесу, а також при створенні методичних рекомендацій, навчально-методичних посібників і освітніх програм.
Keywords: математичне моделювання; алгебра; основна школа; проєкт; лінійна функція; рівняння