Сучасний стан та заходи оптимізації природокористування Рівненського району Рівненської області - Кидун, Іванна Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному аналізу сучасного стану природокористування Рівненського району Рівненської області та розробці науково обґрунтованих заходів для його оптимізації. Аналіз сучасного стану природокористування Рівненського району виявив низку критичних проблем. Зокрема, відзначається високий рівень розораності земель та їхня деградація (водна та вітрова ерозія, підкислення), що знижує потенціал сільськогосподарського виробництва. Потребує вдосконалення система управління водними ресурсами через забруднення поверхневих вод, особливо малих річок, неочищеними стоками. Важливою проблемою є також незадовільний стан лісового господарства та необхідність посилення контролю за незаконними рубками. Окрему увагу приділено проблемі накопичення побутових та промислових відходів та відсутності сучасної інфраструктури для їхньої переробки. Встановлено, що існуюча система природокористування має переважно екстенсивний характер і не відповідає принципам сталого розвитку. На основі проведеного аналізу в роботі запропоновано комплекс заходів для оптимізації природокористування. До ключових рекомендацій належать: впровадження ґрунтозахисних систем землеробства та агролісомеліорації для боротьби з ерозією; модернізація очисних споруд та жорсткіший контроль за скидами у водні об'єкти; розробка регіональної програми поводження з відходами, що включає сортування, переробку та будівництво сучасних полігонів; розширення мережі природоохоронних територій (ПЗФ) та посилення лісового контролю.
Keywords: природокористування; оптимізація природокористування; фізико-географічні умови; с/г використання земель; лісокористування; промислове виробництво; заповідне природокористування