Психологічна характеристика компʼютерної залежності як форми адиктивної поведінки підлітків - Горщарук, Інна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена висвітленню питань проблеми комп’ютерної залежності у підлітків, у яких вікові особливості психічного та особистісного розвитку є сприятливим підґрунтям для виникнення такого виду адикції, охарактеризовано її зміст. Методологічною основою роботи стали наукові концепції вивчення феномену інтернет-залежної поведінки та профілактики її несприятливих наслідків. Емпіричне дослідження дозволило висвітлити критерії, згідно з якими можна ідентифікувати схильність до використання інтернет-ресурсів. Для розв’язання проблеми комп’ютерної залежності на основі результатів проведеного дослідження розроблена програма первинної психопрофілактики адиктивної поведінки у підлітків. З інформаційно-просвітницькою метою і для ефективності програми передбачено роботу з батьками та педагогами. Основні положення та практичні висновки можуть використовуватися у діяльності працівників психологічних служб закладів освіти.
Keywords: комп’ютерна залежність; інтернет-залежність; підліток; адиктивна поведінка; профілактика адитивної поведінки