Світовий досвід формування стратегії національної безпеки держави - Тишкун, Світлана Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню світового досвіду формування стратегії національної безпеки держави як системоутворюючого елементу державної політики та публічного управління. У першому розділі розглянуто теоретичні основи дослідження поняття та змісту стратегії національної безпеки. Проаналізовано еволюцію наукових підходів до трактування категорій «національна безпека» та «стратегія національної безпеки», визначено їх сутність, структуру, основні функції та місце в системі державного управління. Другий розділ роботи присвячено аналізу концептуальних засад державної політики у сфері національної безпеки в зарубіжних країнах. Охарактеризовано ключові напрями забезпечення національної безпеки держави та здійснено порівняльний аналіз досвіду США, Ізраїлю щодо формування стратегій національної безпеки та механізмів їх практичної реалізації. У третьому розділі визначено основні проблеми функціонування системи національної безпеки України на сучасному етапі. На основі узагальнення світового досвіду обґрунтовано перспективні напрями його впровадження в українську практику з метою підвищення ефективності національної безпекової стратегії та зміцнення державної стійкості.
Keywords: національна безпека; стратегія національної безпеки; світовий досвід; безпекові загрози; державна політика; Україна