Новітні підходи до вивчення та збереження нерухомих пам’яток України в період російсько-української війни (2022–2023 рр.) - Гаврилюк, Світлана Віталіївна (Інститут історії України НАН України, 2024)
Пропонована стаття умовно поділена на дві частини. Перша — це загальний огляд здобутків і проблем у сфері охорони нерухомої культурної спадщини, характерних для 2020-х рр. і нагальність вирішення яких ще більше загострила війна. Друга частина — акценти на нових підходах і тенденціях у пам’яткоохоронній діяльності, спричинених війною у 2022–2023 рр.