Інноваційна діяльність на регіональних туристичних ринках: модернізація та регулювання - Лагодієнко, Володимир Вікторович; Павлов, Костянтин Володимирович; Павлова, Олена Миколаївна; Саркісян, Ганна Овсепівна (My University, 2022)
В монографії висвітлено суть, значення, передумови формування та сегментацію регіональних ринків туристичних послуг, надано загальну характеристику та класифіковано туристичні послуги, з’ясовано роль та особливості гастрономічного туризму в структурі регіональних туристичних ринків. Узагальнено теоретико-наукові засади змісту та значення ринку туристичних послуг, конкретизовано його функціональну приналежність, класифіковано види. Обумовлено позицію формування регіональних туристичних ринків на основі їх територіальних відмінностей залежно від приналежності, масштабності, заселення, транскордонного походження, характеру та способу господарювання, релігійних та етнічних традицій народу. Усвідомлено розуміння туристичного попиту та його закономірностей, окреслено чинники впливу на нього. До узагальнених чинників слід віднести комплексні та економічні. Наукове тлумачення регіональних туристичних ринків та їх функціонального призначення є доволі неоднорідним, малодослідженим та потребує конкретизації своєї об’єктивності не зважаючи на представлені наукові доробки значної кількості науковців і дослідників. До уваги взято широкий спектр ознак, які виокремлюють та диференціюють складники в структурі РРТП, серед яких: економічні особливості соціальної та економічної згуртованості, інноваційного забезпечення, показники туристичного ринку, рівень розвитку малого та середнього бізнесу, рівень фінансової сомодосконалості, рівень розвитку інфраструктури та схеми її розвитку, ефективність ринку праці, рівень якості умов довкілля та раціонального природокористування, рівень соціального захисту, доступність медичного обслуговування. Визначено позитивні та негативні наслідки туризму регіону, як секторального процесу, в результаті чого синхронізовано дії держави у вигляді опосередкованого, тримуючого та стимулюючого підходів до пожвавлення туристичної активності. Деталізовано існуючі ризики РРТП, до яких слід віднести суспільно-політичні, економічні, адміністративні та регіональні. Виділено основні суб’єкти туристичного ринку. Кожен із зазначених суб’єктів характеризується системною взаємодією з ін
Keywords: 338.487-027.541:330.341.1