Політична карикатура як джерело до вивчення міжнародних відносин 1920-их–1930-их років - Лагнюк, Андрій Ігорович (My University, 2025)
У роботі досліджено, як карикатура відображає ті чи інші політичні контексти та як використати аналіз над карикатурою аби визначити цінність карикатури як джерела дослідження міжнародних відносин. Робота містить вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел та додатки. У вступі представлено обґрунтування актуальності проблеми дослідження, сформульовано мету та дослідницькі завдання роботи, наукову новизну одержаних у роботі результатів та практичне значення дослідження. У розділі 1 «Iсторiогрaфiя та джерельнa бaзa дослідження» висвітлено стан наукової розробки теми, джерельну базу та методологію дослідження. Джерельною базою дослідження є журнали, памфлети, постери, тощо. Важливим джерелом стали журнали «Punch», «Simpliciumus», «Kladderadatsch», «Перець», «Крокодил» та багато інших представлених у роботі. Робота ґрунтується на загальнонаукових і спеціальних методах наукових досліджень. Розділ 2 присвячений виясненню стану зарубіжної карикатуристики. Розділ зосереджений на карикатуристиці країн Західної та Центрально-Східної Європи. У розділі 3 висвітлено радянську карикатуристику та українські форми карикатури, які могли би бути використані для передання емоцій та політичного стану того часу через сатиричні малюнки та памфлети.
Keywords: карикатура; пропаганда; «Перець»; радянська карикатура