Конфігураційні можливості концепту BERUFSWAHL у сучасному німецькомовному рекламному дискурсії - Цісар, Андрій; Tsisar, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
На основі сучасних лінгвістичних учень про концепти й концептосистеми та їх функціонування в дискурсі автор виклав у статті результати дослідження конфігураційних можливостей концепту BERUFSWAHL (вибір професії) у сучасному німецькомовному рекламному дискурсі, який є інституційним, антропоцентричним, інформативним, прагматично загостреним та орієнтованим на масового адресата – суб’єкта вибору професії. Під час дослідження встановлено, що концепт BERUFSWAHL утворює в цьому типі дискурсу конфігураційні зв’язки з рядом концептів із позитивним оціночним компонентом, які передовсім відображають цінності сучасного західноєвропейського німецькомовного суспільства. Такі дискурсивні конфігурації концептів забезпечують успіх і раціональних, і емоційних рекламних стратегій. Окрім того, у статті окреслено перспективи подальших досліджень концептів адресата й адресанта реклами через взаємодію концепту BERUFSWAHL з іншими концептами в межах даного типу дискурсу. The article deals with the results of the configurational possibilities research of the concept BERUFSWAHL (occupational choice) in the modern German-language advertising discourse which is institutional, anthropocentric, informative, pragmatically keen and oriented on a mass addressee who is the subject of the occupational choice. The research has been undertaken in terms of existing linguistic studies of concepts and conceptual systems and their functioning in the discourse. It allows to establish that in the given type of discourse the concept BERUFSWAHL generates configurational connections with a number of concepts which have a positive valuation component and represent in the first place the values of the modern West European German-speaking community. Such discursive configurations of concepts ensure the success of rational as well as emotional advertising strategies. Additionally the author outlines the perspective of subsequent researches concerning the addressee and the addresser of the advertisement trough the interaction of the concept BERUFSWAHL with other concepts in this type of discourse.
Configurational Possibilities of the Concept BERUFSWAHL in the Modern German-Language Advertising Discourse.
Keywords: рекламний дискурс; раціональні та емоційні стратегії реклами; концепт; вербалізація концептів; профілізація концептів; дискурсивні конфігурації концептів; advertising discourse; rational and emotional advertising strategies; concept; verbalization of concepts; profilisation of concepts; discursive configurations of concepts