Поетика абсурдизму в повісті К. І. Галчинського «Порфиріон Оселек» - Моклиця, Андрій Володимирович; Moklytsya A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано методи і прийоми формування абсурдистського стилю повісті К. Галчинського «Порфиріон Оселек, або Клуб Святотатців». Висвітлено механізми створення гротескного образу, способи емоційного та оцінного маркування тексту, особливості композиційної структури. Доводиться теза, що абсурдизм Галчинського сформований на основі експресіоністського світосприйняття. Перенасиченість тексту повісті іронією, сатирою, натуралістичними та вульгарними образами, гротескними сценами дає змогу сформувати модель суспільства, доведену до абсурду.The article analyzes the methods and techniques of forming absurdist style tale K. Galchinsky «Porphyrion Oselek or Club Sacrilegious». Consider the mechanism of creating a grotesque image, how emotional and evaluative labeling text, the specifics of the composite structure. It is presented for the thesis that absurdism Galchinsky formed by expressionist attitude. Large amount of irony, satire, naturalistic images and vulgar, grotesque scenes allows the author to create a model of an absurd society.
Poetics Absurdism in the Novel K. I. Galchinsky «Porphyrion Oselek»
Keywords: абсурдизм; гротеск; стиль; література абсурду; художній образ; absurdism; grotesque; style; literature absurd; artistic image