Генотоксичний моніторинг річки Стир у межах Рівненської області - Бєдункова, Ольга; Biedunkova, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Представлено результати проведення генотоксичного моніторингу р. Стир у межах Рівненської області за допомогою мікроядерного тесту периферійної крові риб. З’ясовано, що найвищі рівні ядерних порушень характерні для плітки та окуня річкового, а найменші – для карася сріблястого. Ядерні порушення ляща, верховодки й краснопірки займали проміжне положення. Рівні ядерних порушень старших вікових груп риб були вищими, порівняно з однорічками, у середньому на 9,6 %. Перевищення рівнів спонтанних мутацій еритроцитів крові риб зафіксовані лише для плітки (5,62±0,59 ‰) та окуня річкового (4,73±0,78 ‰) нижче скиду з очисних споруд смт Зарічне, що свідчить про наявність мутагенних факторів у складі стічних вод. Загальний генотоксичний потенціал досліджуваної частини річки є незначним, що також може бути обу-мовлено високою адаптивною стійкістю досліджуваних видів риб. The results of the monitoring of genotoxic Styrriver within the Rivne region using the micronucleus test of peripheral blood most abundant fish species. It was found that high levels of nuclear violations were characteristic of roach and perch. The lowest levels were observed in the silver carp. Nuclear disorders bream, rudd and perched occupy an intermediate position without the explicit comparison between them. Levels of nuclear violations of older age groups of fish were higher compared with the same age, on average, by 9,6 %. Excess levels of spontaneous mutations fish blood erythrocytes were recorded only for roach (5,62±0,59 ‰) and perch river (4,73±0,78 ‰), which have been caught within the Zarechnoye – 0,3 km below the reset with treatment facilities «Zarechnoye». This fact is seen as evidence of mutagenic agents in the composition of waste water pollution. Overall genotoxic potential of the investigated part of the river can be considered negligible, which also can be caused by high adaptive capacity of the studied species fish.
Genotoxic Monitoring of Styrriver Within the Rivne Region
Keywords: генотоксичність; цитогенетичний гомеостаз; ядерні порушення; genotoxicity; cytogenetic homeostasis; nuclear violations