Соціальна підтримка молоді в Україні - Герасимчук, Діана Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження – проаналізувати державні цільові молодіжні програми та розробити рекомендації до їх вдосконалення. Об’єкт дослідження – молодіжна політика як чинник соціальної підтримки молоді. Предмет дослідження – особливості реалізації державних цільових молодіжних програм. У кваліфікаційній роботі розкрито сутність молодіжної політики; здійснено аналіз понять «молодіжна політика», «державна молодіжна політика», «молодь» та основних молодіжних проблем. Охарактеризовано нормативно-правову базу спрямовану на соціальну підтримку молоді. Здійснено аналіз Загальнодержавної програми підтримки молоді на 2004-2008 роки; Державних цільових соціальних програм: «Молодь України» на 2009-2015 роки; «Молодь України» на 2016 – 2020 роки; «Молодь України» на 2021-2025 роки, які спрямовані на підтримку становлення та розвиток потенціалу молоді, її участі та інтеграції у суспільне життя, враховуючи особливості суспільного, економічного, політичного розвитку держави. На основі висновків розроблено рекомендації, які варто врахувати при розробці наступних державних цільових програм спрямованих на соціальну підтримку молоді. Ключові слова: молодь, молодіжна політика, державна молодіжна політика, молодіжні проблеми, молодіжні цільові програми.
Keywords: соціальний захист; соціальне забезпечення; молодь; молодіжна політика; державна молодіжна політика; молодіжні проблеми; молодіжні цільові програми