А.Ю. Кримський про історію розвитку українського консонантизму - Тищенко, Катерина; Tyshchenko, Kateryna (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Досліджено погляди А. Ю. Кримського на історію розвитку українського консонантизму. Твердження вченого проаналізовано в широкому контексті мовознавства 70-х рр. ХІХ ст. – 30-х рр. ХХ ст. Визначено, які тези вченого зберегли свою актуальність для сучасного мовознавства. The article is devoted to the study of A. Yu. Krymskyi’s views on the development of Ukrainian consonantal system. The scholar’s ideas are analysed at the background of Ukrainian Linguistics of the 70s of the 19th c. – 30s of the 20th c. The author states what A. Yu. Krymskyi’s ideas have preserved their topicality for modern Linguistics.
А. Yu. Krymskyi about the history of consonantal system oof the Ukrainian language
Keywords: консонантизм; consonantal system; хронологізація; chronologization; палаталізація; palatalization; депалаталізація; loss of palatalization; кореляція; correlation; делабіалізація; loss of labialization; асиміляція; assimilation