Експериментальна психологія - Павлюк, Тетяна Миколаївна (My University, 2019)
Метою вивчення навчальної дисципліни «Експериментальна психологія» є оволодіння знаннями, а також набуття вмінь і навичок експериментального дослідження психіки. Згідно з цим намагаємося розв’язати такі завдання: розкрити особливості становлення і розвитку експериментального методу в психології; висвітлити типи, основні етапи й умови проведення експериментального методу дослідження психіки; навчити студентів здійснювати аналіз методологічного апарату психологічних досліджень, аналізувати та оцінювати валідність проведених психологічних експериментів, достовірність отриманих результатів і можливість їхнього застосування у психологічній практиці; сформувати у студентів навички й уміння експериментального, квазіекспериментального та кореляційного дослідження психіки. Предметом вивчення навчальної дисципліни є умови, закономірності, принципи експериментального дослідження психіки. Міждисциплінарні зв’язки: навчальна дисципліна «Експериментальна психологія» тісно пов’язана з дисциплінами: «Загальна психологія», «Психодіагностика», «Психофізіологія», «Психологія пізнавальних процесів», «Психологія мотивації та емоцій», «Соціальна психологія», «Методи математичної статистики в психології». Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Методологія наукового дослідження. Основи експериментально-психологічного дослідження; 2. Планування психологічного експерименту. Види експериментальних планів та їх використання.
Keywords: експериментальна психологія; експеримент; квазіексперимент; кореляційне дослідження; методологія науки; наукова проблема; наукова гіпотеза; експериметальна гіпотеза; валідність; операціоналізація