Клінічні прояви тривожності і депресії у жінок з діагностованим раком молочної залози - Коломієць, Оксана Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена теоретико-методологічному та емпіричному дослідженню психологічних особливостей клінічних проявів тривожності і депресії у жінок з діагностованим раком молочної залози. У першому розділі проаналізовано клінічні прояви тривожності та депресії, особливості поширеності симптомів тривожності та депресії серед пацієнток з РМЗ, розглянуто пихологічні прояви депресії та тривожності як симптоматику впливу стресора високої інтенсивності та вплив особистісних ресурсів на подолання ситуації хвороби в подоланні стресу та зниженні рівня тривожності при загрожуючому життю захворюванні. У другому розділі обґрунтовано емпіричне вивчення проблеми та здійснено дослідження та емпірично доведено, що тривожно-депресивні розлади, які фіксуються на різному рівні прояву у всіх хворих на рак молочної залози викликають підвищення поширеності неадаптивних типів відношення до хвороби, дезадаптивну спрямованість особистісно-обумовлених форм реагування, зниження всіх показників рівня якості життя. Між різними клінічними варіантами тривожно-депресивних розладів існують відмінності в структурі особистісно-обумовлених форм реагування, структурі внутрішньої картини хвороби, соціально-особистісних компетенцій, особистісного ставлення до хвороби та їх взаємозв'язках з вираженістю психопатологічних розладів. Практична значущість одержаних результатів полягає в емпіричному вивченні клінічних проявів тривожності і депресії у жінок з діагностованим раком молочної залози. Своєчасна і перманентна психологічна підтримка дасть змогу поліпшити психоемоційний стан пацієнтів і знизити показники тривожності та депресії. Система охорони здоров'я в частині надання психологічної підтримки трансформуватиметься з включенням психолога у своєчасну і довготривалу психосоціальну підтримку пацієнтів на всіх етапах лікування.
Keywords: тривожність; депресія; онкохворі; стрес; посттравматичний стресовий розлад; особистісна ресурсність