Зміни функціонального стану дітей шкільного віку в процесі фізичного виховання - Левандовська, Любов Юріївна; Lewandowska, Lubov (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета роботи – вивчити функціональний стан кардіореспіраторної системи підлітків у процесі індивідуалізації фізичного виховання протягом навчального року. У дослідженні взяло участь 148 підлітків загально-освітніх шкіл м. Кременця, із них 70 дівчат і 78 хлопців, яких методом рандомізації розподілили на контрольну та основну групи. Завдяки застосуванню запропонованої програми індивідуалізації фізичного виховання в школярів основної групи вдалося суттєво підвищити функціональні можливості кардіореспіраторної системи організму, що наочно демонструє значне покращення (р<0,05) проби Сєркіна (на 0,80) й індексу Скібінскі (на 32,29). Позитивні результати цього дослідження дають підставу рекомендувати запропоновану програму індивідуалізації фізичного виховання для практичного застосування в школах. The aim of this study was to investigate the functional state of cardiorespiratory system of teenagers in individualization process of physical education during the school year. The study involved 148 adolescents of secondary schools t. Kremenets, including 70 girls and 78 boys, whose method of randomization were divided into control and basic groups. The proposed program of individualization of physical training of pupils of 6–7 classes marked a pronounced positive impact on the performance of the functional state of the respiratory and cardiovascular systems, compared to the force. Thanks to the proposed program of individualization of physical education students in the main group was able to significantly increase the functionality of the cardiorespiratory system of the body, which clearly demonstrates the significant improvement (p <0,05) samples Syerkina (at 0.80)and Skibinski index (at 32.29). The positive results of the study allow to recommend the proposed individualization of physical training to a wide practical application in schools.
Changes in Functional State of School Children in Physical Education
Keywords: підлітки; функціональний стан; індивідуалізація; підвищення; adolescents; physical training; individualization; increase