Роль інтонаційних засобів у визначенні функціонально-семантичних видів висловлення-подяки - Чарікова, Ірина Василівна; Charikova, I. V. (My University, 2013)
У статті розглядаються просодичні характеристики спонтанних текстів нейтрального та емоційного мовлення, а також інтонаційного оформлення позитивних модально-емоційних відчуттів. Висловлення-подяка аналізується у контексті його емоційної насиченості: від нейтрального до емоційно-експресивного. Результатом проведеного дослідження є виявлення притаманної висловленню-подяці у реальному мовленні низки схожих на описані у статті закономірностей функціонування інтонаційних ознак.

This article deals with the study of prosodic characteristics of spontaneous texts of neutral and emotional speech, as well as intonation of positive modal and emotional feelings. Thanks-utterance is analysed in the context of its emotional intensity: from neutral to emotionally expressive. As a result of the investigation we discover a number of similar to described in the article regularities of intonation features functioning which are typical of thanks-utterance in the real speech.
Intonation means in the defining of the functional and semantic types of thanks-utterance
Keywords: інтонація; intonation; просодія; prosody; ілокутивну силу; illocutionary force; модальність; modality; комунікативний намір; communicative aim; сегменти інтонаційного контуру; intonation contour segments; сигніфікативне значення висловлення; significative meaning of utterance