Програма корекційно-реабілітаційної практики - Гошовська, Дарія Тарасівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
За результатами практики студенти будуть знати: основні методи психологічної корекції (індивідуальних, сімейної, групової) в роботі з хворими та психологічного консультування з урахуванням нозологічної і вікової специфіки; методи індивідуального, групового та сімейного консультування з урахуванням вікової специфіки при вирішенні задач психопрофілактики; засоби відновлюючого навчання; основні підходи до організації психотерапевтичного середовища та проведення особистісно - та професійно зорієнтованих тренінгів. головні методичні прийоми та принципи психологічної допомоги особам з різноманітними психологічними проблемами. уміти: формувати цілісне уявлення про систему корекційно-реабілітаційної роботи закладу, засвоєння основних принципів діяльності психолога у закладах корекційно-реабілітаційного спрямування; володіти практичним досвідом корекційно-реабілітаційної роботи з конкретною категорією об’єктів професійної діяльності (діти різних вікових категорій, батьки, педагоги). володіти навиками усвідомлення та аналізу потреб дитини-інваліда та його батьків, дитини з відхиленнями у поведінці; визначати основи організації роботи психолога під час взаємодії з іншими спеціалістами (лікарі, психологи, вчителі, працівники органів внутрішніх справ) для налагодження соціальної взаємодії дитини зі суспільством; проектувати, конструювати, організовувати й аналізувати свою діяльність; планувати заняття відповідно до навчального плану закладу і на основі його стратегії; забезпечувати міждисциплінарні зв'язки курсу з іншими дисциплінами; розробляти й проводити різні за формою заняття найбільш ефективні при роботі з конкретною категорією досліджуваних; ясно, логічно викладати зміст матеріалу, опираючись на знання і досвід; відбирати й використовувати відповідні навчальні засоби для побудови технологій навчання.
Keywords: корекція; реабілітація; психодіагностика; методи дослідження; консультування