Особливості фізичного розвитку юних футболістів 11–17 років - Романюк, Віктор; Romanyuk, Viktor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Досліджено тотальні розміри тіла юних футболістів. Установлено, що фізичний розвиток юних футбо-лістів безпосередньо залежить від спортивного стажу: зі збільшенням спортивного стажу спостерігається більш вагома різниця між показниками, порівняно з нетренованими однолітками. Довжина тіла й діаметр таза є генетично детермінованими та мало змінюються під впливом занять футболом. Найбільші темпи при-росту показників фізичного розвитку в юних футболістів виявлено в 14, 15 і 17 років. Передбачено розробити вікові моделі основних показників фізичного розвитку для юних футболістів з урахуванням їх амплуа. It was studied total body sizes of young football players. it was found out that physical development of young football players is directly related to their sports experience – with an increase of sports experience it is observed a significant difference between performance in comparison with untrained peers. Body length and diameter of pelvis is genetically determined and changes a little bit under the influence of football practicing. The highest growth rate of physical development indices among young football players is observed at the age of 14, 15 and 17. It is expected to develop age-related patterns of key indices of the physical development of young football players taking into account their specialization.
Peculiarities of Physical Development of Young Football Players Aged 11–17
Keywords: юні футболісти; темпи приросту; антропометричні показники; фізичний розвиток; young football players; pace of growth; anthropometry; physical development