Формування фінансової відповідальності учнів у контексті компетентнісного підходу - Бандура, Станіслав Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячене проблемі формування фінансової відповідальності учнів у контексті компетентнісного підходу, що є актуальною та важливою складовою сучасної освіти. Фінансова відповідальність у даній роботі розглядається як інтегративна якість особистості, що поєднує фінансові знання, практичні вміння, ціннісні орієнтації та здатність до самоконтролю і прогнозування наслідків власних фінансових дій. Актуальність роботи зумовлена зростанням ролі фінансової грамотності та відповідальності в умовах соціально-економічних змін і необхідністю підготовки молоді до самостійного свідомого управління фінансовими ресурсами. Зроблено акцент на використанні педагогічних підходів і методів, що орієнтовані на активну участь учнів у навчальному процесі, адже саме вони формують у школярів практичні навички відповідальної фінансової поведінки. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання результатів роботи в закладах загальної середньої освіти з метою підвищення ефективності формування фінансової відповідальності учнів, розвитку їх здатності до самостійного прийняття фінансових рішень та відповідальної поведінки у реальних життєвих ситуаціях.
Keywords: фінансова відповідальність; фінансова грамотність; компетентнісний підхід; педагогічні умови; інтерактивні методи навчання; кейс-метод; проектна діяльність; соціальна відповідальність