Роль штучного інтелекту в трансформації сучасної освіти: виклики та можливості інформаційних технологій - Світницька, Ірина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Сьогодні штучний інтелект стрімко проникає в різні сфери життя, зокрема й в освіту. Здобувачі освіти активно застосовують генеративні мовні моделі для виконання навчальних завдань, тоді як багато педагогів або ще не знайомі з цими технологіями, або не мають достатніх знань щодо їх ефективного використання у професійній діяльності. У той же час в освітніх системах інших країн ШІ вже активно інтегрується не лише для створення навчального контенту, а й для персоналізації та індивідуалізації навчального процесу, автоматичного оцінювання, розробки інтерактивних середовищ і залучення віртуальних асистентів.
Ця стаття досліджує фундаментальну роль штучного інтелекту (ШІ) у сучасній освіті, аналізуючи його потенціал як каталізатора значних трансформацій. Розглянуто, як інформаційні технології, що базуються на ШІ, створюють безпрецедентні можливості для персоналізації навчання, автоматизації рутинних завдань, покращення доступу до освітніх ресурсів та глибокого аналізу даних. Водночас, у статті окреслюються ключові виклики, пов'язані з впровадженням ШІ в освітній процес, включаючи етичні питання, необхідність адаптації педагогічних методик, підготовку викладачів та забезпечення рівного доступу до технологій. Дослідження підкреслює, що інтеграція ШІ вимагає комплексного підходу та стратегічного планування для ефективного використання його переваг та мінімізації потенційних ризиків.
Keywords: Штучний інтелект (ШІ); освіта; інформаційні технології; цифрова освіта; освітні інновації; 373.018.43:004.777