Захист речових прав на нерухоме майно зобов’язально-правовими способами (на прикладі конструкції правовідносин найму (оренди)) - Спєсівцев, Денис Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Стаття містить результати дослідження особливостей захисту речових прав учасників правовідносин найму (оренди) нерухомого майна за допомогою зобов’язально-правових способів. В контексті розмежування зобов’язально-правових та речово-правових способів захисту, автор піднімає проблему можливості використання перших для захисту речових прав. На прикладі моделі правовідносин найму (оренди) нерухомого майна демонструється співвідношення речово-правових та зобов’язально-правових елементів в її структурі. Встановлюється, що при укладенні договору найму нерухомого майна власник речі (наймодавець) передає частину своїх правових можливостей (володіння та користування) наймачу. Таким чином вони включаються в структуру зобов’язального правовідношення в якості об'єкта, який підлягає передачі, а тому зберігають свою речово-правову природу. В результаті цього утворюється специфічний юридичний конструкт в рамках якого особа, яка набуває похідне речове право, отримує правоможності, що мають яскраво виражений речово-правовий характер. При цьому перетворення речового права у зобов’язальне не відбувається. Крім того, в рамках таких правовідносин відповідний суб'єкт також наділяється суб’єктивними цивільними правами вимоги, які є частиною змісту правовідношення у зв’язку з чим стає носієм одночасно речових і зобов’язальних прав. Іншими словами, утворюється зобов’язальне за характером цивільне правовідношення з речово-правовими елементами. Тісний зв'язок відповідних правових можливостей в рамках правовідношення сприяє виникненню у окремих способів захисту, які, як правило, мають яскраво виражений речово-правовий або зобов’язально-правовий характер, здатності виступати універсальним охоронним інструментом. У зв’язку з цим при використанні відповідного способу можуть одночасно захищатись і зобов’язальні і речові суб’єктивні цивільні права, а тому й утворюватись конструкції захисту речових прав зобов’язально-правовими способами або зобов’язальних прав речово-правовими способами.
Keywords: Цивільне право; захист; речові права; права вимоги; способи захисту; речово-правовий захист; зобов’язально-правовий захист; 347.122:347.214.2(477)