Жінка в скандинавській рунічній монументально-меморіальній традиції - Kurzenkova, Alla; Курзенкова, Алла (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Досліджуються скандинавські рунічні написи, як своєрідні документи закріплення жінкою права на успадкування або розподілу власності. Основну увагу зосереджено на аналізі текстів шведських і норвезьких рунічних каменів V та ХІ ст., зведених за дорученням дружин, матерів, дочок, які вказують на взаємозв’язок між замовниками-жінками й померлими-чоловіками, позначаючи роль перших у скандинавському монументально-меморіальному звичаї.The Scandinavian runic texts, as peculiar documents of fixing by the woman of the right to inheritance or property distributions are researched. The main attention concentrates on reviewing and the analysis of texts of the Swedish and Norwegian runic stones (one of the V century and remaining from XI century), erected at the request of wives, mothers, daughters who specify correlation between the female customers and the male dead, designating a role of the first in Scandinavian monumental and memorial the customs.
А Woman in the Scandinavian Runic Monumental and Memorial Tradition
Keywords: рунічні камені; рунічні написи; скандинавська монументально-меморальна традиція; жінка; майнові права; успадкування; Swedish and Norwegian runic inscriptions; Scandinavian monumental and memorial tradition; a woman; property rights; inheritance