Polish Experience in Usage of the Polluter Pays Principle Exemplified by Article 22 Paragraph 2 Point 1 of the Act on Prevention of Environmental Damage and their Compensation, and the Possibility of their Application in Reformation of Ukrainian Law - Czech, E.; Чех, Е. К. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2013)
The functioning of the Polluter Pays Principle in Polish legal system is definitely not free of disputable issues. The intention of the Author of the paper was that the experience gained from functioning of indicated ambiguous solutions of Polish Legislator would be assessed as helpful and useful in such creation of regulations in Ukrainian law, that are free of similar controversial solutions. Their possible elimination is justified in a specific way, by a kind of legal good that is under legal protection, especially of the norms of environmental law. Функціонування принципу «забруднювач платить» у польському правопорядку не позбавлене спірних моментів. Прикладом цього є норма ст. 22 параграфа 2 пункту 1 Закону про запобігання шкоді навколишнього середовища та її відшкодування. При цьому виникає сумнів, чи хотів польський законодавець попередити шкоду, чи звільнення від відповідальності за шкоду середовищу й стану безпосередньої загрози цими збитками. Метою автора статті є те, щоб досвід, отриманий у функціонуванні вказуваних неоднозначних рішень польського законодавця, став корисним при створенні таких норм українського права, що дасть змогу уникнути схожих суперечливих рішень. Їх можлива ліквідація обґрунтовується особливим характером блага, що підлягає правовій охороні, тобто середовища.
Польський досвід у застосуванні принципу «забруднювач платить» на прикладі ст. 22 параграфа 2 пункту 1 Закону про запобігання шкоді навколишнього середовища та її відшкодування й можливість використання досвіду в реформуванні українського права.
Keywords: Polluter Pays Principle; environmental damage; exemption from the cost of preventive and compensational acts; принцип «забруднювач платить»; шкода навколишньому природному середовищу; звільнення від відповідальності за шкоду навколишньому середовищу