Міжнародні імперативи енергетичної політики Федеративної Республіки Німеччина - Ігнатюк, Іларіон Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Енергетична політика є сукупністю стратегій, рішень, законодавчих актів та програм, спрямованих на забезпечення надійного, доступного, стабільного та економічно ефективного виробництва, постачання та використання енергії. Основні аспекти енергетичної політики включають розвиток відновлюваних джерел енергії, енергоефективність, геополітичні аспекти та енергетичну безпеку. Використання енергії має велике значення для розвитку людства, оскільки воно впливає на економічний та соціальний розвиток країн. Енергетична політика відображається у виробництві, транспортуванні та використанні енергії, яка є ключовим індикатором розвитку економіки. У роботі було визначено, що енергетичний сектор, включаючи ринки електроенергії, природного газу, нафти, вугілля та інших енергоносіїв, взаємодіє з іншими соціальними, екологічними та ринковими системами. Державне втручання в енергетичний сектор виправдовується неспроможністю ринкової координації через його особливості, такі як високі незворотні витрати та асиметричний розподіл інформації. Зокрема, Німеччина активно займається розвитком енергетичного сектору та співпрацює з міжнародними організаціями, щоб реалізувати стратегії з енергоефективності, захисту навколишнього середовища та забезпечення енергетичної безпеки. Енергетичний сектор стикається з викликами, такими як забезпечення стійкого постачання, зменшення викидів парникових газів та іншого впливу на навколишнє середовище, розвиток та впровадження нових технологій, підвищення енергоефективності та зменшення втрат в процесі передачі енергії, а також розширення використання відновлюваних джерел енергії. Ефективне управління енергетичним сектором є ключовим для досягнення економічного розвитку, соціальної стабільності та забезпечення екологічної сталості. Зміна парадигми енергетичної безпеки, яка відбувається на сучасному етані, свідчить про те, що держави все більше звертають увагу на розвиток технологій та впровадження інновацій. Пріоритетним завданням урядів стає стимулювання розвитку технологій, що відповідають потребам країни, а також забезпечення стійкого постачання енергії та захисту навколишнього середовища. Важливим елементом національної енергетичної політики є забезпечення стійкості постачання та розмаїття джерел енергії, що може досягатися шляхом децентралізації та диверсифікації постачання. Розвиток гнучких енергетичних систем та ринкова інтеграція сприяють ефективному використанню ресурсів та забезпеченню сталості енергетичного сектора. ФРН активно розвиває та реалізує політику енергетичного переходу, яка передбачає перехід до сталих джерел енергії та зменшення використання вуглеводнів. Найголовніше те, що цей імператив відповідає глобальним зусиллям з обмеження зміни клімату. Стосовно співпраці в міжнародному контексті ФРН виступає активним учасником міжнародних енергетичних ініціатив та співпрацює з іншими країнами для розв’язання спільних завдань, таких як забезпечення енергетичної безпеки та спільний розвиток сталих технологій. Німеччина акцентує увагу на енергоефективність та раціональне використання ресурсів, сприяючи сталому розвитку та зменшенню залежності від імпортованих енергетичних ресурсів.
Keywords: енергетична політика; відновлювані джерела енергії; енергоефективність; енергетична безпека; Німеччина; міжнародні відносини; сталий розвиток; інноваційні технології