Палеогеографічна вивченість межиріччя Стохід - Горинь - Десятник, В. В.; Desiatnyk, V. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Установлено етапи та напрями історії палеогеографічних досліджень на території Волинського Полісся, зокрема межиріччя Стохід - Горинь. Проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних палеогеографів, а також внесок науковців у розуміння доплейстоценової і плейстоценової природи Волинського Полісся та суміжних територій. Вивчено та схарактеризовано матеріали геологічного буріння Польського бюро меліорації Полісся, Київської і Рівненської геологорозвідувальних експедицій та білоруських науковців. Описано палеогеографічні схеми плейстоценових відкладів Волинського Полісся та їхню кореляцію з відповідними аналогами на суміжних територіях. Вивчено публікації співробітників Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного АН УРСР щодо стратиграфії та генезису боліт регіону. Установлено, що палеорельєф межиріччя Стохід - Горинь на сьогодні недостатньо вивчений і потребує додаткових досліджень. Намічено актуальні завдання подальших робіт. Stages and directions of paleographic historical research was established on Volyn Polissya, including watershed Stokhid - Gorin. Works of domestic and foreign paleogeographic scientists have been analyzed and the contribution of scientists about Prepleistocene and Pleistocene nature of Volyn Polissya was described .Materials geological drilling Polish Bureau of Polissya Reclamation have been stadied and analized, Kyiv and Rivne exploration expeditions and Belarusian scientists also. Paleogeographic scheme pleistocene sediments of Volyn Polissya and their correlation with relevant analogues in adjacent territories have been analyzed. Publications’ staff of Botany Institute by M. G. Kholodnogo USSR SA have been studied about genesis of swamp n the region. Found that paleorelief watershed Stokhid - Gorin remains poorly understood and needs more research. Actual task of future works considered.
Paleogeographic Exploration of Interfluve Stokhid - Gorin
Роботу виконано на кафедрі географії СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: палеогеографія; історія дослідження; етапи дослідження; paleogeography; history of research; levels of reseach