Програма антинаркотичної профілактичної роботи на основі формування психосоціальних навичок - Мартинюк, Тетяна; Martynyuk, Tatiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Статтю присвячено проблемі профілактики вживання психоактивних речовин підлітками в умовах загальноосвітньої школи. Запропоновано авторську програму антинаркотичної профілактичної роботи на основі формування психосоціальних навичок. Автор наголошує на поступовій переорієнтації профілактичних програм різного спрямування, зокрема й направлених на формування здорового способу життя, на альтернативний до інформаційного компетентнісний підхід. Визначено, що навички, сформовані за цим підходом, називають життєві, або психосоціальні. Зміст профілактичної діяльності полягає в активному навчанні комбінації загальних особистісних і соціальних умінь, уміння організовувати своє життя та здатність чинити опір пропозиціям, що суперечать пріоритетам здорового способу життя.Статья посвящена проблеме профилактики употребления психоактивных веществ подростками в условиях школы. Предложено авторскую программу антинаркотической профилактической работы на основе формирования психосоциальных навыков. Автор отмечает процес постепенной переориентации профилактических программ различной направленности, в том числе и направленных на формирование здорового образа жизни, на альтернативный информационного компетентностный подход, а навыки, сформированные по этому подходу, носят название жизненные или психосоциальные. Содержание профилактической деятельности заключается в активном обучения комбинации общих личностных и социальных умений, умение организовывать свою жизнь и способность сопротивляться предложениям, которые противоречат приоритетам здорового образа жизни.In the article author opens a problem of prevention by teenagers substance use in schools. The author offers its own program of drug prevention activities on the basis of formation of psychosocial skills. The author underlines the progressive reorientation of prevention programs different directions, including the directed on formation of healthy lifestyle, on the alternative to the information a competency based an approach. The author points out that the skills formed by this approach are known as life or psychosocial. The content of preventive activity consists of a combination of teaching general personal and social skills, and the ability to organize your life and the ability to resist proposals that are contrary to the priorities of a healthy lifestyle.
The Program of Drug Prevention Based on the Formation of Psychosocial Skills.
Keywords: антинаркотична профілактична робота, програма антинаркотичної профілактичної роботи, психосоціальні навички.; антинаркотическая профилактическая работа, программа антинаркотической профилактической работы, психосоциальные навыки; anti-drug prevention work, program of drug prevention, psychosocial skills