ПСИХОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ АСПЕКТІВ Я-КОНЦЕПЦІЇ В СТРУКТУРІ ОСОБИСТОСТІ З ТРАВМОЮ ІНЦЕСТУ - Глущенко, Микита (My University, 2025)
Мета статті передбачає теоретичний аналіз психологічних особливостей Я-концепції осіб з травмою інцесту, критерії прояву самосприйняття особистості з травмою інцесту у дорослому віці. Методи. У статті застосовано методи теоретичного вивчення наукової літератури (аналіз, синтез, узагальнення, порівняння) стосовно висвітлення особливостей прояву Я-концепції осіб, з травмою інцесту. Результати. У результаті теоретичного аналізу визначено, що Я -концепція особистості, з травмою інцесту, проявляється надмірним занепокоєнням щодо власної безпеки, довіри до світу, песимістичним сприйняттям теперішніх та потенційно майбутніх події. Досвід інцесту порушує соціальну ідентичність дитини, сприйняття сексуальності, образу фізичного тіла та близьких інтимних взаємостосунків. Окреслено три профілі сексуальної Я-концепції осіб з травмою інцесту: довірливий та безтурботний; принижений та депресивний; надмірно прискіпливий та занепокоєний профілі. Визначено, що за гендерним аспектом Я-концепція жінок та чоловіків рівноцінна, натомість чоловікам більш властива сплутаність у сексуальній ідентичності та сприйнятті власної мужності. Висновки. Я-концепція особистості з травмою інцесту має власну специфіку та відрізняється від Я-концепції осіб, що не переживали дану подію. Я-концепція особистості з травмою інцесту на емоційному рівні проявляється почуттям дефективності, сорому, самотності. Когнітивний рівень характеризується заниженою самооцінкою, сплутаністю понять любов/секс/близькість, нав’язливими думками про самогубство тощо. Досвід травми інцесту порушує формування позитивної соціальної ідентичності, моделей сімейної та партнерської поведінки. Образ фізичного Я сповнений негативними установками щодо зовнішності, сприйняття власного тіла як зрадницьке та відчужене. Я-концепція осіб з травмою інцесту характеризується травматичною сексуальністю, що проявляється дисоціацією під час сексу, високим рівнем пильності, сорому та провини.

Purpose. The aim of this article is to provide a theoretical analysis of the psychological characteristics of the Self-concept of personality who have experienced incest trauma and to identify specific features of self-perception in adulthood. Methods. The study employed methods of theoretical analysis of scientific literature (analysis, synthesis, generalization, comparison) to explore the peculiarities of self-concept of personality with incest trauma. Results. The theoretical analysis revealed that self-concept of personality who have experienced incest trauma is marked by excessive concern for personal safety, a lack of trust in the world and a pessimistic perception of present and potential future events. Incestuous experiences disrupt the child’s social identity, perception of sexuality, body image and ability to from close, intimate relationships. Three profiles of Sexual Self-concept among individuals with trauma were outlined: the confident and non-preoccupied, the demeaning and depressive, the hyperconfident and preoccupied. It was found that, in terms of gender, male and female self-concept are generally equivalent, however men more frequently exhibit confusion regarding sexual identity and perceptions of masculinity. Conclusions. The Self-concept of personality with incest trauma processes district features and differs significantly from that of personality who have not experienced such trauma. On the emotional level it is characterized by feelings od defectiveness, shame and loneliness. The cognitive dimension includes low self-esteem, confusion between the concept of love/sex/intimacy and obsessive thoughts of suicide. Incest trauma disrupts the development of positive social identity and healthy models of familial and partner relationships. The physical self-image is often filled with negative attitudes toward appearance and the perception of one’s body as alienated and betraying. The self-concept in such individuals is also marked by traumatic sexuality, manifested though dissociation during sexual activity, heightened vigilance, shame and guilt.
Keywords: сім’я; інцест; особистість; Я-концепція; сексуальне насильство над дітьми