Міжнародні музейні організації: структура та діяльність - Маринич, Роман Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі проаналізовано структуру, основні напрями діяльності, ключові завдання, програми міжнародних музейних організацій – Міжнародної ради музеїв (ICOM), Європейського музейного форуму (EMF), Європейської мережі музейних організацій (NEMO). Висвітлено роль названих організацій у підтримці та реалізації заходів щодо збереження світової культурної спадщини, зокрема в умовах кризових ситуацій (воєнні конфлікти, природні катастрофи), забезпеченні глобального музейного співробітництва, розвитку професійних стандартів у музейній справі. Звернуто увагу на завдання діючих у складі ІСОМ комітетів, проєкти та ініціативи Міжнародної ради музеїв – «Червоні списки» для боротьби з незаконним обігом культурних цінностей, «Блакитний щит» для захисту спадщини в зонах конфлікту. Розкрито вплив на розвиток музейних установ в Європі через освітні програми, семінари, тренінги, конференції, та співпрацю в межах спільних культурних проєктів Європейського музейного форуму, Європейської мережі музейних організацій. Висвітлено форми допомоги та підтримки, які були надані міжнародними музейними організаціями українським музеям в умовах повномасштабного військового вторгнення росії, що стало одним із головних викликів для міжнародної музейної спільноти у 2022–2024 рр. Зроблено висновок про вагому роль міжнародних музейних інституцій у реалізації заходів щодо збереження об’єктів світової культурної спадщини, наголошено на їх здатності швидко реагувати на суспільні виклики, змінювати стратегії для розв’язання актуальних проблем у галузі.
Keywords: музей; міжнародні музейні організації; світова культурна спадщина; кодекс музейної етики; Міжнародна рада Музеїв (ІСОМ); Європейський музейний форум (EMF); Європейська мережа музейних організацій (NEMO); Дім Європи (House of Europe)