Національний бренд україни на міжнародній арені - Ткачук, Анастасія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Розуміння понять національного (державного) брендингу, бренду, іміджу та репутації держави й уміння ефективно працювати над розробкою та впровадженням програми державного брендингу є визначальними для працівників відповідних державних органів. Більше того, безпосередньо впливають на формування міжнародного іміджу країни. У цьому зв’язку проблема управління процесом національного брендингу актуальна та представляє науковий і практичний інтерес. У статті наведно залежність міжнародноо визнання й успіху економіки країни від її національного бренду. Наведено перелік асоціацій, які приходять на думку про країну в її громадян і світу загалом. Розглянуто особливості формування бренду України як країни, побудованої на теренах пострадянського простору з певними економічними проблемами. Указано місце нашої країни в різноманітних світових рейтингах. Обґрунтовано теоретичні засади та практичні аспекти здійснення брендингової політики держави. Наведено особливості формування національного бренду в умовах поширення глобалізації на всі соціально-економічні процеси. Проаналізовано позитивні та негативні чинники, які впливають на формування бренду України. Визначено місце національного бренду України в кількох світових рейтингах. Доведено, що ті країни, які можуть настільки ефективно організувати роботу, інформаційну та комунікаційну діяльність усіх відповідних органів системи державного управління, отримують на виході як результат потужний іміджевий інструмент для розвитку й ефективної вигоди на міжнародній арені. Наведено досвід формування національного бренду інших країн, зокрема ПАР, яка почала формувати свій національний бренд зовсім недавно, із проведенням світового чемпіонату футболу. У статті запропоновано основні шляхи розвʼязання сучасних проблем українського брендингу за допомогою активізації зовнішньої інформаційної політики. Cтворення умов для розвитку національного бренду сьогодні є надзвичайно актуальним для України з огляду на її євроінтеграційні й загальноцивілізаційні пріоритети за умов складної соціально-економічної та геополітичної ситуації, активної антиукраїнської мас-медійної пропаганди.
Keywords: бренд; національний бренд України; національний бренд; бренд держави; 327(100):323.22(477)+17.022.1