Питання правового регулювання найму(оренди) житла. - Самчук-Колодяжна, З.; Samchuk-Kolodiazhna, Z. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
The article highlights issues of legal regulation of rental relations, their formation, development, features of the current state of legal regulation and it is justified that the most universal and accessible form to meet the housing needs is a civil contract. As for the leases of housing that are the objects of law for state or municipal property, the grounds, conditions and procedure of conclusion and termination is set by a special law, and in his absence is settled by the Civil Code of Ukraine. В статті висвітлюється питання правового регулювання відносин з найму (оренди) житла, їх становлення, розвиток та особливості сучасного стану їх правової регламентації. Вказується, що в дорадянські часи та до 30-х років минулого століття такі відносини опосередковувалися цивільно-правовими договорами. В подальшому посилюється значення адміністративного впливу на ці відносини, які дещо пом’якшуються з прийняттям Цивільного кодексу УРСР1963 р., проте особливий порядок надання та користування житлом з державного та громадського фондів передбачається в спеціальному законодавстві та закріплюється в Житловому кодексі УРСР 1983 року. Сьогодні житлові відносини врегульовуються вказаним кодексом із відповідними змінами, Законом України«Про житловий фонд соціального призначення» 2006 р. та Цивільним кодексом України 2003 р., які хоча і базуються на принципах міжнародних актів з прав людини, проте передбачають ряд положень щодо умов та порядку укладення цих договорів. Обґрунтовується, що найбільш універсальним є цивільно-правовий договір найму житлового помешкання, як загальна, найбільш доступна форма задоволення житлових потреб особи, що не може претендувати на спеціальну підтримку зі сторони держави.
Issue of Legal Regulation of Rental Housing
Keywords: rent of a dwelling; residential apartment; housing fund; civil contract; social contract; tenant, use of dwelling; найм (оренда) житла; житлове помешкання; житловий фонд; цивільно-правовий договір; соціальний договір; наймач; користування житлом