Рекреаційно-туристичний потенціал державного історико-культурного заповідника м. Дубно. - Фідзіна, Катерина Валеріївна; Карпюк, Зоя Костянтинівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Історико-культурні заповідники – спеціальні законодавчо визначені території: ансамблі й комплекси пам’яток історії та культури, що мають виняткову історичну, наукову й культурну цінність, є важливою складовою туристично-рекреаційного потенціалу території, сприяють її економічному розвитку, підвищенню конкурентоспроможності, відіграють важливу роль у збереженні надбань минулого, формуванні туристичної культури загалом. У державному реєстрі України налічується 130 тис. визначних пам’яток, на базі найзначиміших з них організовано 61 історико-культурний заповідник, із них 13 мають статус національних. Три історико-культурні комплекси функціонують на Рівненщині: Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» (с. Пляшева Радивилівського району, створений 12.06.1991 р.), Державні історико-культурні заповідники у м. Острозі (11.08.1981 р.) та м. Дубно (14.06.1993 р.). Саме ці установи мають значні перспективи для збереження історико-культурного середовища краю та розвитку туризму області.
Keywords: Рівненська область; м.Дубно; туризм; рекреація; історико-культурний заповідник; рекреціаційно-туристичний потенціал; 001(477.82)(082)